Која е причината за непријатниот мирис на ноктите на нозете?

Која е причината за непријатниот мирис на ноктите на нозете?

Габите на ноктите се исклучително тврдоглави, ни предизвикуваат грижи и можеби со години нема да се ослободиме од нив. Еден од знаците на габата на ноктите на нозете е лош мирис. И тука се грешките што можеби ги правите, а кои би можеле да ги влошат симптомите на габична инфекција.

Сечење нокти Многу е важно како ги средувате и обликувате ноктите, бидејќи нивното неправилно сечење може да биде причина за вродени нокти. Тие создаваат предуслов за размножување на бактерии, појава на инфекција и лош мирис. Враснувањето е придружено и со непријатност, болка, црвенило, оток итн. Не сечете ја должината на ноктот до жива за да се спасите од потенцијалниот раст на ноктот.

Печурки Еден од знаците на габична инфекција е непријатниот мирис на ноктите. Во повеќето случаи мислиме дека мирисот е од кожата, но често излегува дека не е така. Задолжителна е консултација со дерматолог за да се препише адекватен и навремен третман. Габичната инфекција е тврдоглава и треба да бидете доследни и редовни.

Мувла Габата на ноктите исто така не е невообичаена и може да биде предизвикана од прекумерно задржување на влага. Влажната средина е поволна за репродукција на микроорганизми и бактерии. Како да препознаете мувла? Ако на плочката на ноктите, на аглите или на дел од ноктот најдете зеленкаста промена на бојата, најверојатно станува збор за габа. Пропратен е и со непријатен мирис и задолжително е да посетите специјалист дерматолог кој ќе ви го препише правилниот третман во случајот и што побргу ќе го спречи ширењето на непријатната мувла.

Неквалитетни чевли и чорапи Сите сме имале „оној“ пар чевли од кои неизбежен е мирисот на стапалата. Причината можеби е тоа што се премногу затегнати или непријатни, направени се од вештачки или неквалитетни материјали кои ја апсорбираат влагата и предизвикуваат потење. Ова е најчеста причина за силен мирис од ноктите или кожата на стапалата, а најчесто се елиминира со менување на чевлите. Меѓутоа, чорапите можат да бидат и причина за лош мирис ако ги испаруваат стапалата и создаваат влажна средина. Неквалитетните и вештачки материјали предизвикуваат потење и не дозволуваат кожата и ноктите да дишат. Ова повторно создава непријатен мирис. Се препорачува да се држите до чорапите од природен материјал и ако често ви се потат стапалата – да ги менувате чорапите неколку пати на ден за да избегнете несакани инфекции и мирис.

Статијата е само за информативни цели и не е препорака или замена за професионална консултација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *